
W związku z coraz większą świadomością społeczeństwa w temacie zdrowego odżywiania i wpływu zdrowej diety na cały organizm, coraz częściej można spotkać się z ofertą firm cateringowych, których celem jest przygotowywanie posiłków całodziennych dla osób starających się o redukcję wagi, czy zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Na czym opiera się catering dietetyczny?
Całe przedsięwzięcie polega an przygotowywaniu posiłków zgodnie z preferencjami i wymogami zgłaszanymi przez klientów. Osoby zamawiające kolejno podają adres, pod który ma zostać dostarczone jedzenie. W zależności od wybranego pakietu, mogą one liczyć na żywienie całodzienne. Każdy posiłek jest zapakowany osobno, dlatego często nazywa się ów catering również dietą pudełkową. Jeśli chodzi o ceny za dzienne wyżywienie, najczęściej zależą one od długości wykupionego abonamentu. Najczęściej jest to jednak kwota od około 30 do 80 złotych. Trzeba jednak liczyć się z tym, że im niższa cena, tym mniej wartościowe i sycące posiłki. Jeśli natomiast chodzi o wybór diet, można skorzystać nie tylko z diety ograniczającej kalorię, ale również wysokobiałkowej, dla alergików, dla osób z nietolerancją pewnych produktów, czy nawet dla kobiet w ciąży.
Jakie są zalety cateringu dietetycznego?

Przede wszystkim jemy zdrowo, a co ważne – nie musimy samodzielnie przygotowywać posiłków i martwić się o czas niezbędny do wykonania tychże czynności. Dieta jest urozmaicona, nie musimy głowić się nad tym, co zjeść następnego dnia. Posiłki dostajemy o wyznaczonej przez nas godzinie, możemy więc zacząć dzień pysznym i zdrowym śniadaniem.
W cateringu dietetycznym nie trzeba martwić się o brudne talerze. Otrzymujemy bowiem jedzenie w pudełkach, które wyrzucamy po skończeniu posiłku. Nie trzeba także martwić się o jedzenie na zapas. Nawet jeżeli nasza lodówka stoi pusta, o nasze posiłki dba firma cateringowa. Nie trzeba także wyruszać do sklepu na zakupy spożywcze, dzięki czemu unikamy pokus w postaci słodkich przekąsek. Co jeszcze cieszy? Z pewnością nie jedna osoba będzie zadowolona z czystej kuchni, ponieważ nie trzeba brudzić setek akcesoriów, by przygotować sobie lunch. Oszczędzamy czas, czujemy się zdrowiej, a c najważniejsze – zmieniamy nasze dotychczasowe nawyki żywieniowe.
Jakie są słabe strony cateringu dietetycznego?
Niestety, mimo iż nie musimy zmywać, to jednak sterta śmieci w postaci plastikowych, czy tekturowych opakowań każdego dnia może nas nieco przerosnąć. Kolejną słabą stroną tegoż rozwiązania jest fakt, iż nie możemy sobie samodzielnie zdecydować, co dostaniemy do jedzenia następnego dnia. Posiłek będzie zgodny z naszymi preferencjami, jednak sami nie podejmiemy decyzji, jaki posiłek zostanie nam przywieziony. Niektórym pewna różnorodność posiłków także może przeszkadzać. Wiąże się to z tym, iż nie wszystkie produkty, mimo iż zgodne z naszą dietą, będą odpowiadały naszym kubkom smakowym. Kolejnym minusem jest fakt, iż otrzymamy dania zimne, a nie wszystkie będą możliwe do podgrzania. Nie każdy jest w stanie zgodzić się na takie poświęcenie.