Gruszki na odchudzanie

W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Zawierają sporo pektyn – rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długi czas wypełnia żołądek, dając uczucie sytości wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprawiając ich perystaltykę i regulując proces wypróżniania. Ponadto w gruszkach występują komórki kamienne – twarde cząstki miąższu – które wspomagają perystaltykę jelit, a tym samym odchudzanie.

Gruszki polecane dla kobiet w ciąży

Gruszki zawierają niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy (7 M9/100 g). Witamina B9 może zapobiec wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu (np. rozszczep kręgosłupa). Warto wiedzieć, że kobieta ciężarna powinna spożywać dziennie minimum 400 mikrogramów kwasu foliowego.

GRUSZKI W MEDYCYNIE LUDOWEJ

W medycynie ludowej napar z gruszek stosuje się przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu i gorączce. Poza tym jedzenie gruszek zaleca się ludziom z nadciśnieniem tętniczym i problemami trawiennymi.

Gruszki w kuchni

Gruszki można serwować w różnych formach: soki, musy, desery. Sprawdzą się doskonale także jako składnik sałatek, nie tylko tych owocowych. Idealnie komponują się z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort. Warto wiedzieć, że gruszki to też jedne z niewielu owoców, które nie nadają się do zamrożenia

GRUSZKA NA DESER

Typowo deserowymi odmianami są Carola i Concorde, z których przyrządza się najsłynniejszy deser z gruszek – tzw. Piękną Helenę. Przygotowuje się go z lekko podgotowanych w syropie gruszek i serwuje z lodami lub polewa gęstym sosem z gorzkiej czekolady.

Suszone gruszki

Gruszki można także ususzyć – w tym wypadku dobrze sprawdzi się odmiana Bonkreta Williamsa, która owocuje latem. Ususzone owoce to bardzo dobre źródło błonnika, żelaza i witaminy C. Badania wykazały, że taka forma owocu sprzyja obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL, a także może działać antynowotworowo. Kompot z suszonych gruszek powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego, a także zmagający się z wysoką gorączką. Natomiast napar ze świeżych gruszek stosowany w formie okładów przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń.

Sok gruszkowy

Gruszki najlepiej spożywać na surowo, choć osobom cierpiącym na schorzenia dróg żółciowym zaleca się zwykle podgotowanie owoców. Sok gruszkowy łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate. Sprzyja wydalaniu z organizmu toksyn i wykazuje właściwości przeciwwirusowe. Zawiera też organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów – arbutynę, którego suplementacja wskazana jest w profilaktyce i leczeniu kamicy moczowej. Sok gruszkowy powinny pić osoby walczące z otyłością, osłabione i zmagające się ze schorzeniami reumatycznymi. Można go także wykorzystywać jako płukankę w stanach zapalnych gardła.

Gruszki w kosmetyce

Owoce są bogate w cenne kwasy, zwłaszcza jabłkowy i cytrynowy, które dobroczynnie wpływają na kondycję skóry i pobudzają naskórek do odnowy. Z tego powodu ekstrakt gruszkowy jest chętnie wykorzystywany przez producentów kosmetyków szczególnie szamponów do włosów. Zawarta w nim glukoza sprawia, że włosy są elastyczne, dzięki czemu zapobiega się m.in. rozdwajaniu końcówek. Wyciąg z gruszki wykorzystywany jest także w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku. Gruszkę można przeznaczyć również do pielęgnacji cery tłustej.

MASECZKA GRUSZKOWA

Do kilku łyżek soku z gruszki/lub świeżo utartej gruszki należy dodać kilka łyżek miodu, oliwy z oliwek i wymieszać. Tak przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz i zmyć po 20 minutach.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dla wszystkich

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Ubezpieczenie odpowiedzialności zarządu

Charakterystyka ubezpieczenia odpowiedzialności zarządu. Na czym polega ta polisa? Ubezpie…