Chcąc przywrócić równowagę, czyli zdrowie, należałoby w takim przypadku zastosować przeciwwagę, a więc niski dowóz energii, czego przykładem może być zastosowanie niskokalorycznej diety warzywno-owocowej oraz zwiększonego wydatku energii, a więc zwiększonej aktywności ruchowej.

Jak widać, wszystkie choroby towarzyszące otyłości ustępują w miarę redukcji otyłości, a więc: cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, poziom cholesterolu, obrzęki, zakrzepica. Podobnych obserwacji dokonał już w 1967 roku Avogadro i wsp. , który opisał sześć przypadków otyłych pacjentów, u których ustąpiła otyłość, cukrzyca i hipercholesterolemia dzięki niskokalorycznej diecie. W naszym materiale badanie tłuszczu trzewnego metodą bioimpedancji, czyli oporności tkanek na impuls elektryczny o określonej częstotliwości u osób otyłych przed i po 6-tygodniowej diecie wykazało, że redukcja tłuszczu trzewnego była znacznie większa niż redukcja masy ciała. Osoby z dużą otyłością traciły w trakcie diety przede wszystkim tłuszcz trzewny, a w mniejszym stopniu tłuszcz podskórny.

Redukcja tłuszczu, zwłaszcza trzewnego, ma największe znaczenie w profilaktyce i przyczynowym leczeniu zespołu metabolicznego.

Redukcja tłuszczu trzewnego wiąże się z zahamowaniem produkcji adipokin, a więc czynników wywołujących nadciśnienie, cukrzycę miażdżycę itd., co pozwala zrozumieć, dlaczego dieta warzywno-owocowa jest skuteczną metodą leczenia zespołu metabolicznego.

W grupie 66 osób z nadciśnieniem zaobserwowaliśmy, że u 71% pacjentów już po 1 tygodniu diety nastąpiła normalizacja ciśnienia, a w grupie 23 osób z cukrzycą typu 2 nastąpiła normalizacja poziomu cukru u 83% pacjentów w tym samym czasie.

Również w przypadku choroby niedokrwiennej serca, dieta warzywno-owocowa okazała się korzystną metodą leczenia: po 6-tygodniowej diecie nastąpiła normalizacja wszystkich frakcji cholesterolu i trójglicerydów, a utrata masy ciała wynosiła po 2 tygodniach diety -4 kg, po 4 tygodniach – 8 kg i po 6 tygodniach diety – 14 kg. U wielu pacjentów z chorobą niedokrwienną, którzy zastosowali przed kilkunastu laty dietę warzywno-owocową i zmienili styl życia, dolegliwości już więcej nie powróciły. Przykład 1. Jeden z naszych pacjentów nie został zakwalifikowany do bajpasu, mimo bólów serca

1 duszności, przy braku reakcji na nitroglicerynę. Koronarografia wykazała zwężenie jednej z tętnic wieńcowych do 60%. Polecono mu zgłosić się za 3 lata, jak dojdzie do większego zwężenia naczyń. Pacjent, czekając na zabieg, przyjechał do nas na dietę warzywno–owocową, którą stosował przez 2 tygodnie każdego roku, przez 3 kolejne lata. Zmienił też żywienie, wykluczył słodycze, mięso, zwiększył spożycie warzyw i owoców. Po 3 latach kontrolna koronarografia wykazała poprawę, światło naczyń wieńcowych zamiast zwęzić się, uległo poszerzeniu o 20%. Lekarze nie chcieli wierzyć, żeby dieta pomogła, jednakże przyznali, że to jest pierwszy przypadek w ich praktyce, kiedy to samoistnie, bez żadnych zabiegów ustępowała miażdżyca. Pacjent dzięki diecie już piąty rok czuje się wspaniale, codziennie jeździ na rowerze, gimnastykuje się. Wśród innych korzyści zauważył, że przestał się przeziębiać, co wcześniej było częstym zjawiskiem, również skóra jest zdrowsza, przestały tworzyć się odciski na stopach, także ustąpiły krwawienia z dziąseł i nastąpiła poprawa wzroku o 0,25 dioptrii.

Przykład 2. W innym przypadku u pacjenta z granicznie zwężoną tętnicą wieńcową, aż do 95%, udało się dzięki powtarzanym często kuracjom dietą warzywno-owocową uzyskać ewidentną poprawę; całkowicie ustąpiły bóle serca i cukrzyca, która trwała 20 lat. Poprzednio żywił się słodyczami, mięsem i tłuszczem. Przyjmował przez 6 lat insulinę, a obecnie już 12 rok jest w pełni zdrowy, całkowicie zmienił żywienie, powtarza dwa razy w roku po 6 tygodni dietę warzywno-owocową i od tej pory ani razu nie wystąpiły już bóle serca, ani nie powróciła cukrzyca, czy nadciśnienie, może pracować nawet po 10 godzin dziennie. Podobnych przypadków było wiele. Niektóre świadectwa uzdrowień naszych pacjentów są opisane w książkach Ciało i ducha ratować żywieniem , Przywracać zdrowie żywieniem , jak również są umieszczone na stronie internetowej . A czy w literaturze medycznej są opisane podobne świadectwa uzdrowień dzięki diecie roślinnej? W roku 2001 dr Esselstyn wykazał, że dieta roślinna nieprzetworzona cofa miażdżycę naczyń wieńcowych po 2,5-letnim okresie jej stosowania

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dla kobiety

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Ubezpieczenie odpowiedzialności zarządu

Charakterystyka ubezpieczenia odpowiedzialności zarządu. Na czym polega ta polisa? Ubezpie…