Kiedy mówimy o Chinach, opowiadamy o własnej podróży do tego kraju, to jednym z głównych tematów jest ich kuchnia. Nie chodzi wyłącznie o jej bogactwo, różnorodność, ale również o specyficzne zachowania przy stole, które w naszej kulturze mogą wydawać się z jednej strony dziwne, a czasem nawet niekulturalne.

Jedną z głównych zasad jest to, aby jedzenie cały czas znajdowało się na stole, więc należy pamiętać o tym, aby nie zabierać ostatnich kawałków jedzenia z naczyń. Jeśli potrawa znajduje się na talerzu obrotowym, to nie powinniśmy go obracać w obie strony – jak nam wygodnie. Kultura mówi o tym, aby talerz było obracany jedynie w jedną stronę. Jeśli chodzi o napoje, to nie powinniśmy dolewać ich do własnego kubka lub szklanki, lecz jedynie do naczyń osób siedzących obok nas. Jeśli chcemy sobie wyćwiczyć tego typu zachowania, warto uczęszczać do restauracji azjatyckich. W tym celu warto sprawdzić gdzie dobrze zjeść w Poznaniu.

Powszechnie wiadomo, że w Chinach jada się głównie pałeczkami. Nawet jeśli niezbyt nam to wychodzi, powinniśmy próbować, aby nie urazić gospodarzy. Należy jednak pamiętać, aby nie obracać ryb oraz nie wbijać pałeczek bezpośrednio w dania, ponieważ to kojarzone jest z kadzidłami nagrobnymi i ma zwiastować nieszczęście. Oczywiście kultura mówi również o tym, że wypada skosztować wszystkich podanych dań. Nie powinno się również oblizywać pałeczek oraz mieszać nimi w daniu – tak jak to często mamy zwyczaj robić widelcem lub łyżką. Służą one tylko i wyłącznie do nabierania potraw oraz do wskazywania ich. Biorąc pod uwagę, że będąc na wycieczce kuchni chińskiej kosztujemy w restauracjach, w dobrym tonie będzie zostawienie napiwku.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dla wszystkich

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Zarządzanie flotą wynajmowanego sprzętu budowlanego: Strategie maksymalizacji wydajności i minimalizacji przestojów

Efektywne zarządzanie flotą wynajmowanego sprzętu budowlanego jest kluczowe dla sukcesu ka…