Tiamina została wyizolowana w 1912 roku przez polskiego biochemika, Kazimierza Funka – twórcy podstaw nauki o witaminach. Wbrew powszechnej opinii, witamina B1 ma kluczowy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aneuryna bierze aktywny udział w procesach energetycznych, w tym w rozkładzie dostarczanych z pożywieniem węglowodanów w energię.
Co ciekawe, związek ten jest niezbędny nie tylko w przypadku osób aktywnych fizycznie, w tym sportowców, ale również wszystkich innych ludzi. Pozyskiwana z udziałem tiaminy energia oddziałuje bowiem na mózg i układ nerwowy. Witamina B1 ma ogromne znaczenie dla prawidłowego działania kluczowych dlań narządów, w tym serca.
Gdzie znajdziemy witaminę B1?
Tiamina to stosunkowo popularna witamina, występująca w wielu produktach spożywczych. Znajdziemy ją zarówno w szeroko pojętym mięsie, roślinach strączkowych, jajach, jak i owocach – zarówno świeżych jak i suszonych. Wysoką dawką tiaminy mogą pochwalić się również wszelkiego rodzaju podroby, produkty pełnoziarniste jak pieczywo, mąka, płatki, makarony czy ryż, a także orzechy i nasiona. Bardzo często witamina B1 dodawana jest do płatków śniadaniowych.
Dzienne spożycie witaminy B1
Dzienne spożycie tiaminy zależne jest zarówno od wieku jak i płci, a także stanu zdrowia:
- Dzieci do 6 miesiąca życia – 0,2 miligrama/dobę
- Dzieci od 7 do 12 miesiąca życia – 0,3 miligrama/dobę
- Dzieci od 1 do 3 lat – 0,5 miligrama/dobę
- Dzieci od 4 do 8 lat – 0,6 miligrama/dobę
- Dzieci od 8 do 13 lat – 0,9 miligrama/dobę
- Dorosła kobieta – 1,1 miligrama/dobę
- Dorosły mężczyzna – 1,3 miligrama/dobę
- Kobiety w ciąży i marki karmiące piersią – 1,45 miligrama/dobę
Niedobór witaminy B1
Niedobór witaminy B1 może prowadzić do wielu skutków ubocznych. Zazwyczaj występuje on u osób powszechnie spożywających alkohol bądź jednostek niedożywionych. Braki tiaminy objawiają się skrajnym osłabieniem, zmęczeniem oraz drażliwością, a także problemami z koncentracją. Niedobór witaminy B1 u niemowląt negatywnie wpływa na rozwój zdolności psychomotorycznych dziecka. Przewlekły spadek tiaminy może doprowadzić do choroby beri-beri, prowadzącej do śmierci. Niedobory witaminy B1 mogą również prowadzić do zespoły Korsakowa (zaburzenia pamięci) oraz encefalopatii Wernickiego (choroba układu nerwowego).
Uwaga! Witamina B1 nie jest magazynowana przez organizm, a co za tym idzie, nie powoduje skutków ubocznych odnoszących się do jej przedawkowania.